Langer voeden
Tot welke leeftijd voeden?
Het is geheel aan jou hoe lang je je kindje borstvoeding wilt geven. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om je baby zes maanden lang alleen maar borstvoeding te geven, voor de meest optimale start. En als je met vaste voeding begint ook borstvoeding te blijven geven, minimaal tot de leeftijd van twee jaar.
Veel vrouwen kijken gewoon hoe het gaat en stellen zich eerst het doel van drie maanden. En als het dan lekker loopt ga je door tot zes maanden. En waarom zou je dan stoppen als jij en je kindje nog steeds genieten van jullie momenten samen? En als je ziet hoe goed je kind groeit en zich ontwikkelt op jouw melk?
Zo voed je steeds wat langer, tot het voor jullie beiden het moment is om, vaak geleidelijk, te stoppen. Als je het aan je kind laat, zal het vanzelf stoppen met drinken tussen één en vijf jaar.
Ook grotere kinderen hebben baat bij borstvoeding, zelfs al eten ze vaste voeding. De borstvoeding past zich aan aan de leeftijd van je kind en gaat bijvoorbeeld steeds meer antistoffen bevatten, voor een optimale weerstand tegen ziektes.
Dat kinderen tanden krijgen, maakt niet uit voor borstvoeding geven, wij kauwen immers ook niet op ons drinken? De meeste kinderen drinken ook met tanden pijnloos aan de borst.
Als je een volgend kindje krijgt, kan je productie tijdens de zwangerschap teruglopen. Sommige kindjes blijven dan toch ‘droog’ doordrinken, voor het gevoel van rust en geborgenheid. Als de baby er is, worden deze kindjes beloond met heerlijke voedzame melk! Je kunt dan zowel je grote kind als je baby voeden, dit heet tandemvoeden. De basisregel is dat je baby voorrang heeft aan de borst. Je leest hier meer over op www.borstvoeding.com.
In onze cultuur zijn we niet zo gewend aan kinderen die lang blijven drinken, maar in heel veel culturen is het de normaalste zaak van de wereld. Volg hierin dus zeker jouw eigen kompas en trek je weinig aan van de mening van anderen.
Borstvoeding en werk
Veel vrouwen gaan na drie maanden weer werken. Om dan te blijven borstvoeden, zul je moeten gaan kolven of tijdens het werk even naar je kindje toe moeten gaan. Je mag hiervoor wettelijk tot een kwart van je werktijd gebruiken! Je rechten als borstvoedende moeder kun je hier vinden in begrijpelijke taal.
Voordelen van borstvoeding voor dreumesen en peuters
Moe=stoppen met borstvoeding?
Als je erg moe bent, adviseert je omgeving soms om te stoppen met borstvoeding. Weet dan dat de energie die er via jou naar je kind gaat gaandeweg minder wordt. Vanaf zes maanden gaan baby’s ook vast voedsel eten en vanaf ongeveer 1 jaar staat het vaste voedsel steeds vaker op de eerste plaats en is jouw borstvoeding een (belangrijke!) aanvulling.
Bedenk ook dat je nachten er waarschijnlijk niet veel beter op zullen worden wanneer je stopt met borstvoeding. Het is niet bewezen dat kinderen beter doorslapen op poedermelk. En als je je kind ’s nachts borstvoeding geeft, doe je dat op een gegeven moment vrijwel slapend. Terwijl jij of je partner er voor een fles echt uit zullen moeten. Wil je heel graag eens ongestoord doorslapen? Kolf dan vooruit en laat je partner de nachtvoedingen geven.
Tot slot is het voeden voor veel moeders juist het moment om even rustig te zitten of te liggen en uit te rusten.
Stop dus niet omdat anderen dat een goed idee vinden; jij bepaalt hoe lang je je kindje wilt voeden.
Tip: Denk bij aanhoudende moeheid ook aan een eventueel vitaminetekort, een laag Hb of een verstoring van je schildklierfunctie. Overleg met mij of je huisarts of een bloedtest zinvol is.
“In mijn kleine praktijk heb ik tijd en aandacht voor jou en je partner. We gaan samen op zoek hoe jullie invulling willen geven aan deze intieme, liefdevolle en kwetsbare tijd van jullie leven.”
– Marion Vuijk, verloskundige van Lytse Poppe
“Wij zijn zóóó blij met jou! Voor ons ben je er 1 uit 1000-en! Bedankt voor je luisterend oor, adviezen, het meedenken, het meegenieten van ons gezin. (…) we hadden ons geen betere verloskundige kunnen wensen met al je wijsheid, elke keer weer indrukwekkend!”
– Welmer & Coosje, 22 augustus 2018
“Wat heb je ons goed geholpen, door jouw rust en aanwezigheid gaf je ons het gevoel dat alles goed kwam. Je stond letterlijk dag en nacht voor ons klaar waarbij we ons gehoord voelden. Mede door jouw deskundigheid en rust (vooral ook het ‘laten’ en niet meer doen dan noodzakelijk) hebben we een snelle maar mooie thuisbevalling gehad waarbij ik puur naar m’n eigen lichaam heb leren luisteren en de natuur haar gang heb laten gaan.”
– Johan, Elisabeth & Jelte, 23 augustus 2017