Home » Voordelen van borstvoeding » Borstvoeding in je kraamtijd

Borstvoeding in je kraamtijd

Ben je van plan om straks borstvoeding te gaan geven? Dan is het goed je daar nu al op voor te bereiden. Want hoe meer je er al over weet tijdens je zwangerschap, hoe groter de kans is dat de borstvoeding straks slaagt!
 
Wij zijn enthousiast over borstvoeding, omdat wij onder de indruk ben van alle goede eigenschappen van moedermelk:
 
 • Het zit boordevol gezonde bouwstoffen.
 • Het is altijd op de juiste temperatuur.
 • Het is afgestemd op de leeftijd van je baby.
 • Het bevat antistoffen die de weerstand van je baby vergroten.
 • Het smaakt steeds anders, waardoor je baby alvast went aan de smaak van verschillende soorten voedsel.
 • Drinken aan de borst bevordert de mondmotoriek.
 • Het contact met je blote huid en jouw nabijheid geeft veiligheid en stimuleert de ontwikkeling van je baby.

 

Borstvoeding op de eerste dag

Al snel na de geboorte zal je baby aanstalten maken om te gaan drinken. De oogjes gaan open en zoeken contact, het tongetje wordt uitgestoken, de baby maakt smakgeluidjes. Baby’s zijn hierbij vaak in een hele rustige, alerte toestand.

Wij zullen je dan helpen om voor de eerste keer de baby aan te leggen of we laten het aan je baby om zijn of haar weg naar je borst te vinden. We streven ernaar dat je kindje gelijk bloot, dus huid op huid bij jou ligt, en alle kans krijgt om zo veel en vaak te drinken als het zelf aangeeft.

De meeste baby’s willen per 24 uur zo’n acht a twaalf keer bij je drinken.

Een baby ontvangt aan de borst zoveel meer dan alleen melk. Het is er warm en veilig, je kindje ruikt jouw vertrouwde geur en is dicht bij jouw gezicht en stem. Jij als moeder ontvangt ook hormonen die jou ‘voeden’. Zo geven moeder en kind elkaar wat ze nodig hebben.

Tijdens de eerste 24 uur kan het ook zijn dat je baby nog niet zelf aangeeft dat hij wil drinken. Sommige baby’s zijn misselijk van vruchtwater of hebben wat hoofdpijn doordat ze met een vacuümpomp geboren zijn. Als een baby een gezond gewicht heeft, is dat geen probleem. Ze worden geboren met een voorraadje eten in hun lichaam dat ze zullen gaan verbranden. Wij bespreken met je wat we gaan doen als je baby ook na de eerste 24 uur nog niet wil drinken of erg klein is.

 

Op gang komen van borstvoeding

Sommige vrouwen zien al in hun zwangerschap een beetje melk uit hun tepels komen, maar bij veruit de meeste vrouwen komt de borstvoeding pas op gang na de bevalling. Dit kan een paar dagen duren, dat is geheel normaal.

De eerste voedingen zijn heel belangrijk om je lichaam het signaal te geven melk te gaan maken. Het kan echter even duren voor je zelf voeding ziet! Bij eerste kinderen soms twee of drie dagen, bij volgende kinderen ongeveer een dag. Dit betekent niet dat je geen melk hebt.

Tijdens de eerste voedingen haalt je kindje het zogenaamde colostrum uit je borst, een hele rijke geconcentreerde voeding. Hierin zit zoveel energie, dat een kind al aan een paar druppels voldoende heeft. Bovendien is colostrum ongelooflijk rijk aan afweerstoffen, die je kindje beschermen tegen infecties. Het bevordert een goede darmflora en is licht laxerend, waardoor de eerste ontlasting, meconium, soepeler wordt afgevoerd en je baby minder kans heeft op geelzucht (icterus).

Wanneer je borstvoeding in de loop van de dagen verder op gang komt, zul je dat aan je borsten merken: ze zwellen op en kunnen gaan stuwen. Je hoort je kindje slikken wanneer het aan de borst ligt en misschien zie je wat voeding op de lipjes of kleertjes.

De hoeveelheid borstvoeding wordt aangepast aan de behoefte van je kind; aanvankelijk een paar druppels en na een tijdje ‘maak’ je wel een liter moedermelk per dag!

 

Stuwing

Veel vrouwen hebben in de kraamweek gestuwde borsten; ze voelen hard en warm aan, soms ronduit oncomfortabel. Vraag en aanbod van de borstvoeding moeten nog in balans komen, vaak gebeurt dat in een paar dagen.

Tijdens de stuwing, met het hoogtepunt vaak op dag drie of vier, kun je je wat minder fit voelen en zelfs wat verhoging hebben. Je kraamverzorgster zal je tips geven om de stuwing te verlichten, je mag ook paracetamol nemen (zonder coffeïne of codeïne). Laat je deze dagen lekker verzorgen en neem je rust!

 

Borstvoeding is natuurlijk, dus het gaat vanzelf?

Soms hoor je hele opgewekte verhalen over borstvoeding. Het is zo makkelijk, het gaat vanzelf. Ze zijn in 10 minuutjes klaar. Het is natuurlijk en het beste voor je kindje.

Je zou aan jezelf gaan twijfelen wanneer het bij jou juist heel veel moeite kost om de borstvoeding op gang te krijgen. Wanneer je daarvoor de hele dag in de weer bent, je drie kwartier bezig bent per voeding, je kindje moeizaam aanhapt, je het helemaal niet leuk vindt. Dan zakt de moed je in je schoenen.

Borstvoeding is absoluut de meest natuurlijke voeding voor je baby, maar dat betekent dus niet dat het vanzelfsprekend gaat. Zeker bij een eerste kind is het starten van borstvoeding hard werken. Jij en je kindje zullen het allebei moeten leren en dat gaat niet in een weekje.

Wanhoop dus niet! Goed om te weten is dat de enthousiaste borstvoedingsverhalen absoluut waar zijn, maar vaak voor oudere kindjes gelden en voor tweede of volgende baby’s. Oudere kindjes kunnen heel vlot een voeding drinken en happen zelf heel makkelijk aan. Volgende kindjes drinken vaak ook soepeler, omdat je zelf ervaring hebt en de melk sneller op gang komt.

Reken dus op een paar pittige weken en verheug je alvast op de véél langere tijd dat het inderdaad makkelijk, pijnloos en vanzelf gaat!

 

Te weinig melk?

Je hoort wel eens van vrouwen dat de borstvoeding mislukt is, omdat ze te weinig melk hadden. Als dat echt zo is, is dat natuurlijk heel vervelend. Veruit de meeste moeders hebben echter voldoende melkklieren en borstvoeding om hun kindje goed te laten groeien!

Je lichaam weet namelijk heel goed wat je kindje nodig heeft en zal er alles aan doen om dat te realiseren. Je kunt je lichaam daarin ondersteunen door goed voor jezelf te zorgen met gezonde voeding en rust. Huid-op-huid-contact met je baby is ook heel belangrijk voor de aanmaak van voldoende melk. Daarnaast is extra stimulans van de borsten, door vaker aanleggen of kolven, een goede manier om de productie te verhogen.

De grootte van je borsten zegt weinig over de hoeveelheid melk die ze kunnen maken. Borsten, ongeacht hun grootte, hebben een bepaalde opslagcapaciteit voor borstvoeding. Als die klein is, merk je dat je kindje vaak wil drinken. Is de capaciteit groot, dan drinkt je kindje minder vaak en soms maar 1 borst per voeding. Dit is allemaal prima, volg vooral jullie unieke patroon van voeden.

Mochten we in het kraambed de hoeveelheid borstvoeding willen vergroten, dan zullen we je daarvoor tips geven. Ook je kraamverzorgster speelt hierin een belangrijke ondersteunende en adviserende rol.

 

Borstvoeding geven = goed voor jezelf zorgen

Veel jonge moeders voelen zich moe. Borstvoeding geven neemt letterlijk energie; je lichaam zorgt ervoor dat je baby kilo’s groeit! In de periode dat je borstvoeding geeft, is het daarom belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Hier een paar tips:

 • Borstvoeding geven vraagt 500 kilocaloriën per dag extra, het is dus niet vreemd als je je hongerig voelt. Eet gerust meer dan je gewend bent.
 • Eet gezond en gevarieerd.
 • Drink geen of matig alcohol.
 • Rust voldoende, houd het middagslaapje in ere zolang je er behoefte aan hebt.