Home » Over ons

Over ons

Marion Vuijk – verloskundige

De zorg rondom zwangerschap en geboorte heb ik al 25 jaar in mijn hart gesloten. En, hoewel ik een geboren Zuid-Afrikaanse ben, voel ik me helemaal op mijn plek in het mooie Friesland.

Omdat mijn praktijk klein is, heb ik tijd en aandacht voor jou en je partner. We gaan samen op zoek hoe jij invulling wil geven aan deze intieme, liefdevolle en kwetsbare tijd van je leven. Zodat je er voor altijd goed op terug kunt kijken.

Als verloskundige vind ik autonomie heel erg belangrijk. Die van mezelf als zorgverlener, maar nog meer die van jou, als zwangere. Ik wil je bijstaan en begeleiden om je eigen pad te gaan en je eigen keuzes te maken. Zo sta jíj aan het roer van het levensveranderende proces naar het moederschap toe.

Mijn zorg heeft een brede basis; ik ben ook opgeleid als verpleegkundige en als lactatiekundige. Ik heb op verschillende afdelingen gewerkt, onder andere bij psychiatrie. Al deze ervaringen maken mij een completere verloskundige.

Naast mijn passie voor mijn beroep, heb ik ook een passie voor mijn twee paarden. Met hen beoefen ik dressuur en endurance; marathons voor ruiter en paard in de vrije natuur. Ook kun je me tegenkomen op mijn trekker wanneer ik het gras maai in mijn weiland.

Zo ben ik met recht een verloskundige te noemen die met haar voeten in de klei staat.

Oant sjen bij Lytse Poppe!

Graag introduceer ik Yanaika Kootstra, mijn nieuwe collega.

Al ruim 16 jaar ben ik solist in deze praktijk. Dat is mijn leven geweest en voldeed goed. Doch toen Yanaika zichzelf aanbood en zei graag met me samen te willen werken, juist omdat ze mijn visie deelt, greep ik dat aanbod met beide handen aan!
We gaan dus samen verder! Ik ben er zielsblij mee. We kunnen van elkaar leren, elkaar aanvullen en samen nog beter voor de vrouwen onder onze zorg beschikbaar zijn en zorgen.
Meet Yanaika, die je ook zal tegenkomen op de praktijk:

Yanaika Kootstra – Vroedvrouw

Sinds mei heb ik ein-de-lijk mijn titel mogen veranderen van verloskundige in opleiding naar vroedvrouw. Tijdens mijn opleiding heb ik veel ervaring op mogen doen in kleine en grote praktijken en in een reeks van ziekenhuizen. Alhoewel ik gediplomeerd verloskundige ben, noem ik mijzelf liever vroedvrouw. Ik beschouw het als mijn taak om jou/jullie te ondersteunen met mijn ervaring, vaardigheden en kennis. Maar aangezien ik je niet van je kind ‘verlos’ voel ik meer voor de benaming vroedvrouw, wat in het oud Nederlands ‘wijze vrouw’ betekend.

Alhoewel ik een Friese achternaam heb, liggen mijn roots in de mooie havenstad Kampen. Ik heb Marion tijdens het tweede jaar van mijn opleiding leren kennen toen zij de bevalling van mijn zus begeleidde. Ik deel haar visie en handelswijze, waardoor we direct goed contact hadden en tijdens mijn opleiding altijd contact hebben gehouden. Toen ik mijn diploma mocht ophalen stond het dan ook als een paal boven water dat ik bij Lytse Poppe zou gaan werken!

 Een inkijkje in mijn leven: 

Er zitten vaak te weinig uren in mijn dag. Naast de verloskunde sport ik graag, ben ik dagelijks​ bezig om nieuwe kennis en vaardigheden te​ vergaren. In de vrije uurtje kun je mij aan mijn Tiny House zien bouwen.

 

 

Onze visie

Birth is a natural event that sometimes needs medical help. Not a medical event that sometimes happens naturally.

Hoe je ook in het leven staat, het krijgen van een kindje is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen die je kunt meemaken. Die ervaring blijft je levenslang bij.

Elke vrouw, ieder kind en elke bevalling is uniek en dat maakt het zo bijzonder.

Wij geloven hierbij dat zwangerschap en geboorte normale, fysiologische lichamelijke processen zijn. Privacy, rust, geduld, geborgenheid, veiligheid en liefde spelen hierbij een grote rol.

Jij bent geschapen om te kunnen baren, en je bezit een instinctieve wijsheid om dat te doen. Soms is daar hulp bij nodig.

Het Engelse woord voor verloskundige is midwife, letterlijk betekent dat ‘met de vrouw zijn’. Onze taak is precies dat; met al onze aandacht bij jou te zijn, en slechts in te grijpen als dat nodig is.

Wij ondersteunen jou zodoende om je kindje te baren op een manier die bij jou past en op de manier waarop jouw lichaam het aangeeft.

“One cannot actively help a woman to give birth. The goal is to avoid disturbing her unnecsessarily” – Michel Odent.

Tekst: Marion Vuijk

kijk op protocollen

Protocollen en werkafspraken mogen nooit gebruikt worden als excuus om zelf niet meer na te hoeven denken.

Het is jouw leven. Wat ‘goed’ is voor ‘de gemiddelde zwangere’ of ‘de meerderheid’ hoeft niet ‘goed’ te zijn voor jou als individu.

Wij denken daarom graag met je mee om onderbouwde, verantwoorde keuzes te kunnen maken omtrent de geboorte van jouw kind.

Ook als iets al afgesproken is, heb je het volle recht om verantwoording over die afspraak (kritisch) te bevragen.