Home » Voordelen van borstvoeding

Voordelen van borstvoeding

Ben je van plan om straks borstvoeding te gaan geven? Dan is het goed je daar nu al op voor te bereiden. Want hoe meer je er al over weet tijdens je zwangerschap, hoe groter de kans is dat de borstvoeding straks slaagt!

Borstvoeding is unieke voeding voor je baby, precies afgestemd op wat hij of zij nodig heeft. Wij zijn enthousiast over borstvoeding, omdat wij onder de indruk zijn van alle goede eigenschappen van moedermelk: 

 • Het zit boordevol gezonde bouwstoffen.
 • Het is altijd op de juiste temperatuur.
 • Het is afgestemd op de leeftijd van je baby.
 • Het bevat antistoffen die de weerstand van je baby vergroten.
 • Het smaakt steeds anders, waardoor je baby alvast went aan de smaak van verschillende soorten voedsel.

En verder:

 • Drinken aan de borst bevordert de mondmotoriek.
 • Het contact met je blote huid en jouw nabijheid geeft veiligheid en stimuleert de ontwikkeling van je baby.

 

 

Borstvoeding geven = goed voor jezelf zorgen

Veel jonge moeders voelen zich moe. Borstvoeding geven neemt letterlijk energie; je lichaam zorgt ervoor dat je baby kilo’s groeit! In de periode dat je borstvoeding geeft, is het daarom belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Hier een paar tips:

 • Borstvoeding geven vraagt 500 kilocaloriën per dag extra, het is dus niet vreemd als je je hongerig voelt. Eet gerust meer dan je gewend bent.
 • Eet gezond en gevarieerd.
 • Drink geen of matig alcohol.
 • Rust voldoende, houd het middagslaapje in ere zolang je er behoefte aan hebt.

Als je erg moe bent, adviseert je omgeving soms om te stoppen met borstvoeding. Weet dan dat de energie die er via jou naar je kind gaat gaandeweg minder wordt. Vanaf zes maanden gaan baby’s ook vast voedsel eten en vanaf ongeveer 1 jaar staat het vaste voedsel steeds vaker op de eerste plaats en is jouw borstvoeding een (belangrijke!) aanvulling.

Bedenk ook dat je nachten er waarschijnlijk niet veel beter op zullen worden wanneer je stopt met borstvoeding. Het is niet bewezen dat kinderen beter doorslapen op kunstmelk. En als je je kind ’s nachts borstvoeding geeft, doe je dat op een gegeven moment vrijwel slapend. Terwijl jij of je partner er voor een fles echt uit zullen moeten. Wil je heel graag eens ongestoord doorslapen? Kolf dan vooruit en laat je partner de nachtvoedingen geven.

Tot slot is het voeden voor veel moeders juist het moment om even rustig te zitten of te liggen en uit te rusten.

Stop dus niet omdat anderen dat een goed idee vinden; jij bepaalt hoe lang je je kindje wilt voeden.

Tip: Denk bij aanhoudende moeheid ook aan een eventueel vitaminetekort, een laag Hb of een verstoring van je schildklierfunctie. Overleg met ons of je huisarts of een bloedtest zinvol is.