Home » Waar kun je bevallen

Waar kun je bevallen

Tijdens je zwangerschap bespreken we altijd de plaats van je bevalling: thuis of in het ziekenhuis. Het allerbelangrijkste is dat je bevalt daar waar je je prettig en veilig voelt. Daar zul je het beste ontspannen en de krachtigste weeën krijgen.

Thuis is het vertrouwd, rustig en intiem. Zeker als er geen problemen zijn tijdens de zwangerschap en de ontsluitingsfase, is thuis een veilige plek om je baby geboren te laten worden.

Thuisbevalling

Bij een thuisbevalling kom ik naar je huis toe om je te helpen bij de bevalling. Je kraamverzorgster assisteert ons daarbij. Soms ga wij nog even weg, bijvoorbeeld als je bevalling nog maar net begonnen is. Ik blijf bij je vanaf het moment dat je dat zelf graag wilt. En uiteraard als we verwachten dat je baby snel geboren gaat worden!

Samen beslissen we wat een prettig moment is om je kraamverzorgster erbij te vragen. Sowieso komt zij als de geboorte op korte termijn te verwachten is. Zij assisteert ons, ondersteunt jou en je partner en verzorgt je baby na de bevalling. Ook helpt ze je na het bevallen met douchen, verschoont je bed en ruimt op.

Poliklinische bevalling

Als je liever in het ziekenhuis wilt bevallen, kan dat ook. Een poliklinische bevalling is een bevalling in het ziekenhuis, zonder dat je daarbij specialistische zorg krijgt. Je huurt een kamer in het ziekenhuis en krijgt daarbij een verpleegkundige of een kraamverzorgster. Deze assisteert ons bij de geboorte van je kindje. Ik regel de verloskamer voor je.

Ik  kom dan eerst bij jullie thuis tijdens de ontsluitingsweeën en beslis samen met jullie wanneer jullie het beste naar het ziekenhuis kunnen vertrekken. In principe maak je de ontsluitingsweeën dus grotendeels thuis mee en ga je naar het ziekenhuis toe voor de baring. Als alles voorspoedig loopt, ga je kort na de baring weer naar huis. Dit kan ook ’s nachts zijn.

Wanneer er geen medische indicatie is voor een bevalling in het ziekenhuis, ben je een eigen bijdrage verschuldigd. Deze is ruim €400,- en wordt vaak vergoed in een aanvullende zorgverzekering.

De keuze is aan jou

Je kunt van tevoren niet voorspellen hoe een bevalling verloopt en hoe jij de weeën op kunt vangen. Het kan je allemaal ongelooflijk meevallen en soms helaas ook tegenvallen. Weet dat je altijd nog tijdens je bevalling je keuze voor thuis of poliklinisch aan kunt passen!

Gaat het voorspoedig en vlot en ben je thuis helemaal op je plek? Blijf daar dan! Valt het tegen? Wil je eenvoudiger de beschikking hebben over pijnbehandeling? Dan kunnen we alsnog naar het ziekenhuis verplaatsen, mits je natuurlijk al niet bijna aan het persen bent.

Dit heldere artikel uit Kiind magazine kan je helpen bij het maken van keuze’s rondom je bevalling.

Medische indicatie

Het kan voorkomen dat we tijdens je bevalling samen besluiten om naar het ziekenhuis te gaan vanwege een medische reden. Bijvoorbeeld wanneer de weeën niet krachtig genoeg zijn of het kindje in het vruchtwater gepoept heeft. Ik draag de verantwoordelijkheid dan over aan de gynaecoloog. In de praktijk is het vaak een tweedelijns verloskundige of arts-assistent die namens de gynaecoloog de zorg levert. Ik blijf dan wel bij je om je te begeleiden en te coachen.

Ziekenhuizen

Onderzoek: thuis bevallen net zo veilig als in het ziekenhuis