Home » Tips bij kwaaltjes

Tips bij kwaaltjes

Je krijgt ze er gratis bij wanneer je zwanger bent: ongemakken en kwaaltjes. Van aambeien tot vermoeidheid; de ene vrouw heeft er weinig last van, de ander wordt er dagelijks mee geconfronteerd. Gelukkig is er zelden reden voor zorg en kun je er met onderstaande tips zelf al veel aan doen. Laat even van je horen als je er ongerust van wordt of als de kwaal alleen maar erger lijkt te worden.

Aambeien
Aambeien zijn kleine spataders aan de binnen- en/of buitenkant van je anus. Je kunt last hebben van jeuk of pijn. Ze ontstaan vaak aan het eind van de zwangerschap of na de bevalling als gevolg van het persen. Het kan even duren, maar vaak verdwijnen ze na een aantal weken of maanden spontaan weer.
Tips: Een ijscompres tegen de aambeien leggen helpt de pijn te verzachten. Ook kun je via www.curanol.nl een kuur van tabletten en zalf bestellen of deze kopen bij een drogist. Draag katoenen ondergoed en gebruik zachte babydoekjes voor het afvegen na toiletbezoek. Je kunt aambeien ook weer naar binnen duwen om te voorkomen dat ze helemaal opzwellen en pijnlijker worden. Eet vezelrijke voeding, drink voldoende water per dag en ga bij je eerste aandrang voor ontlasting meteen naar de wc.

Bandenpijn
Dit is een kortdurende stekende pijn in je onderbuik, je liezen of onderin je rug. Deze pijn kan soms uitstralen naar je billen of je benen en echt fel aanvoelen. De pijn wordt veroorzaakt doordat de banden, waaraan je baarmoeder als het ware in je buikholte hangt, uitgerekt worden. Dit gebeurt bij een bepaalde beweging, zoals van je fiets stappen of bij hoesten, niezen of spugen. Het kan geen kwaad, maar het is wel een vervelend ongemak.
Tips: Druk je zwangere buik met beide handen tegen je lichaam wanneer je moet niezen, hoesten, spugen etc.. Zo voorkom je dat je banden ineens uitgerekt worden. Blijft de pijn wat hangen? Dan is warmte prettig, bijvoorbeeld een kruik of een natte handdoek die je even verwarmt in de magnetron.

Last van je benen
Hoe verder je zwangerschap vordert, hoe zwaarder je benen het te verduren krijgen. Je kunt (meer) last krijgen van spataderen, opgezette enkels en/of voeten en een tintelend of slapend gevoel in je benen. De huid van je benen kan gaan jeuken door de spanning die erop komt te staan.
Tips: Het is verstandig om niet teveel of te lang achter elkaar te staan. Als je zit, doe dan dat met je benen naast elkaar en niet over elkaar heen geslagen. Het is goed om regelmatig te bewegen en te gaan zitten of liggen met je benen omhoog. Afwisseling in houding is heel belangrijk.
Drink veel water, want dit is vochtafdrijvend. Als je last hebt van kuitkrampen neem dan wat extra calciumhoudende producten zoals melk en yoghurt.
Bij spataderen helpt een kuur curanol om je vaten te verstevigen. Dit kun je zonder recept kopen bij de drogist of via www.curanol.nl. Soms is het nodig om steunkousen te gaan dragen, je huisarts kan deze voorschrijven.
Beladvies: Laat zeker van je horen wanneer: het ongemak in een paar dagen tijd steeds erger wordt, er slechts één (onder)been opgezwollen is, er roodheid ontstaat of wanneer je er kortademig bij bent.

Blaasontsteking
Aan het einde van je zwangerschap moet je vaker plassen, ook ’s nachts. Dit is op zich normaal, omdat de baarmoeder meer op je blaas drukt. Extreem vaak moeten plassen of loze aandrang hebben kan ook duiden op een blaasontsteking. Hier ben je namelijk vatbaarder voor tijdens je zwangerschap. Als je een blaasontsteking hebt kun je daardoor ook meer last krijgen van harde buiken. Soms heb je verhoging of lichte koorts. De klachten zoals een branderig gevoel tijdens of vlak na het plassen zijn tijdens de zwangerschap niet altijd aanwezig. Bij het vermoeden op een blaasontsteking moet je je urine na laten kijken bij je huisarts. Het is het beste om ochtendurine bij je huisarts te brengen. Je krijgt dezelfde dag de uitslag.
Tips: Drink zo’n 2 liter water per dag. Maak je urine wat zuurder door extra vitamine C en vacramal te nemen. Bijvoorbeeld met sinaasappelsap, cranberrysap of als voedingssupplement. Ga na seksuele gemeenschap meteen even plassen en veeg bij toiletbezoek van voor naar achter af. Zo verklein je de kans op een blaasontsteking.
Bevestigt je huisarts een blaasontsteking? Dan is het advies je urine altijd op kweek te zetten, omdat je zwanger bent. Dan wordt duidelijk welke bacterie de ontsteking veroorzaakt en kan die zo nodig specifiek aangepakt worden.
Beladvies: Laat zeker van je horen wanneer je hoge koorts (boven 39 graden) krijgt. Ook blaasontstekingsklachten in combinatie met rugpijn en veel overgeven zijn redenen om mij te bellen. En natuurlijk mag je me altijd bellen als je twijfelt of je een blaasontsteking hebt.

Brandend maagzuur
Dit komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Je maag komt in de verdrukking door je groeiende baarmoeder en de zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat de sluitspieren van je maag minder krachtig samentrekken.
Tips: Je kunt het beste frequent kleine beetjes eten, niet te vet en niet te gekruid eten en minder koffie, zwarte thee en koolzuurhoudende dranken drinken. Sommige zwangeren hebben baat bij een hap vla die het zuur wat neutraliseert en het weer wat naar beneden ‘duwt’.
Als, ondanks het bovenstaande, je klachten toch verergeren, dan kun je bijvoorbeeld Rennie, Gaviscon, Antagel of Maalox proberen. Dit zijn tabletten en drankjes die het maagzuur neutraliseren. Je kunt ze zonder recept kopen bij drogist of apotheek. Nadeel van deze zuurremmers is dat ze de opname van ijzer wat hinderen. Vertel daarom op het spreekuur als je ze gebruikt.

Harde buiken
In de tweede helft van je zwangerschap kun je wat last krijgen van “harde buiken”. Dit zijn samentrekkingen van je baarmoeder. Het is heel normaal als je een aantal keren op een dag een harde buik hebt. Vaak komen harde buiken als reactie op bijvoorbeeld naar de wc gaan, bepaalde bewegingen van jou of je kindje of seksuele gemeenschap. Ze kunnen ook spontaan opkomen. Tijdens je eerste zwangerschap heb je hier meestal wat minder last van dan tijdens een eventuele volgende zwangerschap.
Rond de 36 weken zwangerschap dalen de meeste baby’s in en kun je daar ook harde buiken van krijgen. Dit noemen we indalingsweeën.
Harde buiken komen onregelmatig en zijn wellicht ongemakkelijk, maar niet pijnlijk.
Tips: Een harde buik ontspant door rust en warmte. Ga even op bed liggen met een warme kruik of neem een warme douche of bad. Kijk ook kritisch naar je dagprogramma; ren je nog van hot naar her? Dan nemen je harde buiken vast af als je wat gas terugneemt.
Beladvies: Voel jij regelmatige of pijnlijke harde buiken? Nemen ze toe? En ben je nog geen 37 weken zwanger? Bel ons dan. Laat ook van je horen wanneer je er (lichte) koorts bij hebt, loze aandrang hebt of pijn hebt bij het plassen. Soms zijn harde buiken namelijk teken van een blaasontsteking.

Jeuk
Jeuk kan vooral voorkomen in de tweede helft van je zwangerschap. Je kunt last hebben van jeuk op je buik, armen en benen en soms over je hele lichaam. Onder invloed van hormonen verandert de afbraak van je rode bloedcellen, hierdoor komen er galstoffen in je bloed en kunnen er kleine pukkeltjes ontstaan die jeuken.
Tips: Als je hier last van hebt; douche dan niet te warm, draag bij voorkeur katoenen kleding en slaap onder katoenen lakens. Mentholpoeder of lotion op basis van menthol op de plekken smeren helpt vaak ook. Dit kun je kopen bij de drogist.
Beladvies: Heb je specifiek jeukende handpalmen en voetzolen? Of zit je buik vol blaasjes of pukkeltjes? Laat het ons weten.

Misselijkheid
Meer dan de helft van de zwangere vrouwen heeft in het begin van de zwangerschap last van voornamelijk ochtendmisselijkheid. Dit ontstaat door veranderingen in je hormoonhuishouding. Vaak zakt de misselijkheid bij 12-16 weken zwangerschap.
Tips: Voorkom dat je een laag bloedsuikergehalte krijgt, oftewel dat je honger hebt. Eet eerst wat voordat je opstaat ’s morgens of leg bijvoorbeeld een banaan naast je bed en neem daarvan een hapje ’s nachts als je wakker wordt. Eet niet te vet en neem in plaats van drie maaltijden meerdere kleine porties per dag. Van gember is echt bewezen dat het helpt bij misselijkheid, dit kun je ook als pil slikken.
Is de misselijkheid echt heftig? Je huisarts kan je het medicijn emesafene voorschrijven, eventueel ook als zetpil als je veel spuugt.
Beladvies: Houd je echt nauwelijks iets binnen? Val je af, word je er slap van? Bel ons dan zodat we samen kunnen kijken wat verstandig is.

Rugpijn
Rugpijn is één van de meest voorkomende klachten aan het einde van de zwangerschap. Dit komt door het gewicht van je buik en bovendien raakt je lichaam uit balans door je dikkere buik. Veel vrouwen hebben de neiging iets achterover te hangen, wat een extra belasting voor de rug is. Tegelijkertijd worden je bekkengewrichten soepeler onder invloed van hormonen.
Tips: Je moet nu goed op je houding letten; sta op beide benen met je knieën licht gebogen. Kantel je bekken iets. Zit met je benen naast elkaar. Het is beter om geen hoge hakken te dragen en  zo weinig mogelijk zware dingen te tillen. Moet je toch tillen, buig dan altijd je knieën, gebruik je beenspieren om jezelf omhoog te duwen en houd je rug zoveel mogelijk recht.
Heb je een dreumes of peuter die je nog veel tilt? Zet opstapjes neer zodat hij of zij zoveel mogelijk zelf omhoog kan klimmen. En als je je kind toch tilt, dan niet op één heup, maar op je rug of voor je buik.

Vaginale ongemakken
Je bekkenbodemgebied is heel goed doorbloed tijdens je zwangerschap en daardoor heb je ook meer afscheiding. Dit kan heel waterig zijn, maar ook wat dikker of zelfs korrelig. Vaak ruikt het wat zurig, dat is normaal en beschermt je vagina juist tegen bacteriën en schimmels.
Je hebt helaas meer kans op een schimmelinfectie als je zwanger bent. Dan jeukt je vulva en is je afscheiding vaak witgelig en korrelig. Je huisarts kan je hiervoor medicatie voorschrijven, je kunt ook zelf zonder recept bij de drogist terecht.
Tips: Draag katoenen ondergoed, geen strings. Verschoon je ondergoed zo nodig een paar keer per dag. Was je vulva met water, gebruik geen vaginale douches of agressieve zeep. Heb je een schimmelinfectie rondom de geboorte? Wees dan alert op spruw bij je baby. Bespreek het met je kraamverzorgster.
Beladvies: Laat van je horen bij afscheiding die groen is of een sterke visgeur heeft. Of wanneer je bij een veranderde afscheiding ook buikpijn en/of koorts krijgt. Is je afscheiding zo waterig dat je twijfelt of je vliezen gebroken zijn en je bent nog geen 37 weken zwanger? Dan kun je altijd met ons overleggen.

Vermoeidheid en bloedarmoede
Aan het begin van je zwangerschap kun je je extreem moe voelen. Ook dit is een direct gevolg van zwangerschapshormonen. De ergste vermoeidheid verdwijnt meestal na de eerste drie maanden. Rondom je intake doen we een bloedonderzoek en als je moeheid een gevolg is van bloedarmoede (ijzertekort) krijg je dat van mij te horen. Ik geef je vervolgens een advies wat je ertegen kunt doen.
Het is altijd verstandig om voedingsmiddelen te eten die veel ijzer bevatten zoals: volkoren producten, vlees, eieren, groene groenten, peulvruchten, appelstroop, noten en rozijnen, gedroogde abrikozen of vijgen. Combineer dit met producten die rijk zijn aan vitamine C zoals fruit en vruchtensap, want dan wordt het ijzer beter opgenomen in je bloed. Vermijd koffie, zwarte en melkproducten tijdens en direct na je maaltijd. Veel vrouwen hebben er baat bij om Floradix drank of -tabletten of gentle iron te slikken. Dit is een natuurlijk ijzersupplement zonder risico’s van bijverschijnselen.
Tips: Geef toe aan de moeheid aan het begin van je zwangerschap en vertrouw erop dat je je vanzelf weer fitter gaat voelen! Begin de dag met sinaasappelsap, Floradix en gedroogde abrikozen en vijgen en gebruik je ontbijt een half uur later. Dit is goed voor je ijzeropname en meteen ook voor je stoelgang!

Verstopping (obstipatie)
Tijdens je zwangerschap werken je darmen trager, dat kan verstopping veroorzaken. Je ontlasting blijft langer in je darmkanaal, waardoor er meer water uit wordt opgenomen. Resultaat: hardere ontlasting, die moeizamer je darmkanaal passeert.
Tips: Drink voldoende, mijd daarbij dranken met suiker. Eet vezelrijke producten zoals: rauwkost, fruit, roggebrood en volkorenproducten. Producten met een licht laxerende werking zijn o.a.: volkoren ontbijtkoek, pruimen, gedroogde abrikozen, krenten en rozijnen. Een glas lauwwarm water of een kiwi op je nuchtere maag kan ook helpen. Zorg dat je voldoende (milde) lichaamsbeweging krijgt, ga regelmatig een stuk wandelen. Zet bij het naar de wc gaan een opstapje of iets dergelijks onder je voeten. Zo kantelt je bekken en komt de ontlasting soepeler.
Is de verstopping met deze tips niet te verhelpen? Je huisarts kan vezels voorschrijven die je met water inneemt. Ook kun je een keer een mild laxeermiddel gebruiken, overleg dan met ons wat wijsheid is.