Home » Spreekuur » Kraamzorg

Kraamzorg

Kun je je voorstellen dat je het met een pasgeboren baby allemaal zelf uit zou moeten zoeken? Hoe het werkt met borstvoeding, verzorging, slapen? En dan ook nog aan je eigen herstel toekomen en je huishouden enigszins draaiende houden?

Dit is een realiteit voor heel veel pasbevallen vrouwen, maar gelukkig niet in Nederland. Want wij hebben kraamzorg, uniek in de wereld!

De kraamverzorgster komt in principe de eerste zeven à acht dagen na je bevalling bij je thuis. Zij controleert dagelijks jouw herstel en controleert je baby op kleur, gewicht, temperatuur, drinken, ontlasting en plassen. Bij twijfel overlegt ze met ons.
Ze doet ook de basis van je huishouden: de was van jou en je baby, het bed verschonen, de babykamer en het sanitair. Ook verzorgt ze de oudere kinderen in je gezin.
Een belangrijke taak van de kraamzorg is om jou en je partner alles te leren over de verzorging en het gedrag van jullie baby. Ook biedt ze begeleiding bij het geven van borstvoeding.

Financiën rondom kraamzorg

Het grootste deel van de kraamzorg wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering. De overheid heeft echter een bedrag van ruim €4,-  vastgesteld dat je zelf moet bijdragen. Soms wordt dit alsnog vergoed in je aanvullende zorgverzekering. Tip: sommige verzekeraars bieden een meegroeiservice aan waardoor je van aanvullend pakket mag wisselen als je in verwachting bent.

Hoeveel uur kraamzorg?

Pas bevallen vrouwen hebben recht op 49 uur kraamzorg. Dit kan door ons worden uitgebreid met extra uren wanneer het nodig is. Bijvoorbeeld na een keizersnede of wanneer je kindje nog niet zo goed groeit. Het maximaal aantal dagen is tien dagen vanaf de bevalling. De uren kunnen ook worden ingekort wanneer je al een paar dagen van het kraambed in het ziekenhuis hebt doorgebracht. Ook kun je er zelf voor kiezen om minder uren af te nemen.

Aanmelden voor kraamzorg

Je kunt je na je termijnecho al aanmelden bij de kraamzorg, op het spreekuur vertellen wij  je hier meer over. Wij werken al lange tijd heel prettig samen met de volgende kraamverzorgsters; wij kunnen ze dan ook van harte bij je aanbevelen:

  • Wilma Hortensius, aanmelden op www.kraamzorglytsepoppe.nl 
    Marion’s eigen zus! Samen hebben ze al talloze geboortes en kraamvrouwen mogen begeleiden. Niet alleen is ze een fantastische kraamverzorgster, ze is ook zelf moeder van maar liefst vijf kinderen! Ze brengt dus heel veel ervaring, en daarmee rust je huis binnen.
  • Gretha van der Werff, (aanmelden op dezelfde link als bovenstaand)
    Haar kijk op kraamzorg: “Ik streef naar rust, een liefdevolle verzorging, wijsheid en respect in de kraamtijd. Herstel van de bevalling, begeleiding bij het (borst)voeden, contact maken met de baby en jullie samen begeleiden bij de zorg voor jullie kindje staan voor mij centraal. Zo krijg je er vertrouwen in dat je ook na mijn vertrek genoeg kennis en ervaring hebt om zelf de zorg op je te nemen. Natuurlijk zorg ik ervoor dat je huishouden doordraait. Ook je partner en andere kinderen worden niet vergeten. Zo wordt de kraamweek een fijne tijd waar je met elkaar en van elkaar geniet. Een lach en een traan ontbreken maar zelden.”
  • Arieneke van der Woerdt, (aanmelden op dezelfde link als bovenstaand)
    Kraamverzorgster en moeder van vier kinderen: “Het is mijn insteek om jou en je partner in alle rust te omringen, zodat jullie vertrouwd raken in de zorg voor jullie kleine. Voor mij is het allerbelangrijkste dat jullie als ouders van ‘nieuw leven’ je volkomen op je gemak voelen om de zorg voor jullie baby te doen zoals bij jullie past. Ik voeg mij graag naar jullie wensen en gewoontes en waar nodig bied ik mijn aanvulling. Er is mij veel aan gelegen dat jullie  genieten van de kraamtijd. Want ‘een goed begin, is het halve werk’.”

 

Geboortes laten zich niet plannen, dus het kan voorkomen dat je kraamverzorgster al in een ander gezin aan het werk is wanneer jij gaat bevallen. Dan zal één van de anderen de zorg overnemen.

Heb je al ergens anders je kraamzorg geregeld? Of wil je je bij een andere kraamzorgorganisatie inschrijven? Dan is dat uiteraard ook mogelijk!