Home » Prenatale screening

Prenatale screening

welkom3

De meeste kinderen worden gelukkig gezond geboren, echter bij een klein aantal kinderen is er sprake van een aangeboren afwijking. Er zijn verschillende soorten onderzoek om tijdens je zwangerschap bij het ongeboren kind die afwijkingen of de kans daarop vast te stellen. Deze onderzoeken noemen we prenatale screening.

Als jij en je partner meer willen weten over de mogelijkheden van prenatale screening, dan bespreken we dat meteen tijdens de intake.  Ik zet de verschillende opties voor jullie op een rij en help jullie om tot een keuze te komen die bij jullie past. Ik geef nadrukkelijk geen advies, het is geheel aan jou en je partner.

We bespreken dan de:

  • termijnecho en het onderzoek naar de 13 weken echo.
  • NIPT
  • 20 weken echo

De volgende brochures van het RIVM vertellen je er alvast meer over:

Wel of niet testen?

Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

  • Willen we het weten of ons kindje een (chromosomale) afwijking heeft?
  • Zouden we de zwangerschap af laten breken wanneer ons kindje een (chromosomale) afwijking blijkt te hebben?
  • Willen we eventueel als vervolgtest een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie (met beide een klein miskraamrisico) uit laten voeren?

Vergoeding

Het voorlichtingsgesprek over prenatale screening wordt vergoed vanuit je basisverzekering. Verder is het precieze verhaal rondom de vergoedingen van prenatale screening en diagnostiek best ingewikkeld en gedetailleerd. Als je niet voor verrassingen wilt komen te staan, kan je het beste contact opnemen met je zorgverzekeraar.