Home » Miskraam

Miskraam

Ben je ongerust over je jonge zwangerschap? Omdat je bijvoorbeeld last hebt van bloedverlies of buikpijn? Dan kun je je best eenzaam voelen, omdat anderen vaak nog niet weten dat je in verwachting bent.

Je kunt altijd bij mij terecht voor een luisterend oor, ondersteuning en advies. Bel me zeker wanneer je je zorgen maakt. 

Oorzaak van een miskraam

Ongeveer 40% van de bevruchte eicellen komt niet tot innesteling. En na innesteling zal in zo’n 10% van de gevallen alsnog een miskraam optreden. Hierbij stopt het vruchtje met groeien en stopt het hartje met kloppen. Vaak brengt dit krampen op gang, waardoor het vruchtje en de moederkoek naar buiten komen. Soms is dit echter niet het geval en kun je er voor kiezen om de miskraam op gang te brengen.

In veel gevallen is er geen duidelijke oorzaak voor een miskraam. Als je rookt of eerder al een miskraam kreeg, heb je wel een verhoogde kans. Ook stijgt de kans op een miskraam met je leeftijd. Uit onderzoek bij miskramen is gebleken dat het vruchtje vaak een afwijking heeft, waardoor het lichaam de zwangerschap afstoot. Bij late miskramen, tussen 12 en 16 weken, kan een afwijking aan de baarmoeder het probleem zijn.

Veel vrouwen pijnigen zichzelf met de vraag of ze de miskraam zelf hadden kunnen voorkomen. Het antwoord is NEE. Intensief werken of sporten, gemeenschap hebben, stress, vliegen, het zijn allemaal geen redenen voor een miskraam.

Wel of geen miskraam?

Als je bloedverlies of buikpijn hebt in een jonge zwangerschap, ben je uiteraard ongerust. Vaak wil je dan weten wat de kans is dat het misgaat met de zwangerschap. Of dat het juist goed zal komen!

Zonder je specifieke situatie te weten, kan ik daar het volgende over zeggen: Als je bloedverlies hebt in een jonge zwangerschap, tot 12 weken, is de kans op een miskraam 50%. En is de kans dat je zwangerschap wel gewoon doorgaat zodoende ook 50%.

Ik kan me voorstellen dat je hiervan schrikt. Maar weet dat veel andere factoren ook meespelen of bloedverlies wel of niet de voorbode van een miskraam is.

Het heeft overigens geen zin om een zwangerschapstest te doen als je twijfelt over een miskraam. Deze blijft namelijk nog een tijd positief, ook als de zwangerschap niet meer goed zit.

Verloop van een miskraam

Een spontane miskraam zal leiden tot bloedverlies en buikpijn. Het bloedverlies kan zoveel zijn als een ruime menstruatie, vaak ook met kleine stolsels. De krampen kunnen ronduit pijnlijk zijn. Je mag hiervoor paracetamol slikken; andere pijnstillers verdunnen je bloed, waardoor je meer bloed kunt gaan verliezen.

Er kan al een paar dagen sprake zijn van wat bloedverlies voordat de krampen en het bloedverlies in de loop van uren toenemen en een hoogtepunt bereiken. Op dat moment ervaren veel vrouwen dat ze een soort van balletje verliezen. Soms kunnen ze het bekijken en zien ze een glad ovaal vruchtzakje. Afhankelijk van de termijn is er al iets zichtbaar van het embryo en de moederkoek.
Wanneer na het verliezen van het vruchtje het bloedverlies en de krampen duidelijk afnemen, is er sprake van een complete miskraam. Je hebt dan geen echo of behandeling nodig.

Om goed te kunnen zien of je het vruchtzakje verliest, kun je bij bloedverlies en krampen het beste plassen in een po, teiltje of een emmer. Anders valt het vruchtje mogelijk in de wc. Je mag zelf beslissen wat je vervolgens met het vruchtje doet, je mag het bijvoorbeeld begraven in je tuin of in de natuur. Op deze website kun je mooie kleine doosjes van vilt vinden die je daarbij zou kunnen gebruiken. Je kunt het ook in water bewaren in je koelkast, zo blijft het langer mooi en heb je meer tijd om afscheid te nemen. In een witgekleurd bakje kun je het het beste zien.

Wanneer het bloedverlies ruimer wordt dan een ruime menstruatie (je bloedt in een half uur een maandverband vol of verliest grote stolsels) of wanneer de buikpijn niet afneemt, kan er sprake zijn van een incomplete miskraam. Je hebt dan een behandeling in het ziekenhuis nodig om te voorkomen dat je te veel bloed verliest. Ook wanneer je koorts krijgt, is het nodig om hulp in te roepen. Je kunt mij daarvoor dag en nacht bellen.

Belangrijk! Beladvies bij een miskraam

Je kunt mij altijd bellen wanneer:

  • Je twijfelt of je een miskraam krijgt (bij bloedverlies of buikpijn)
  • Je tijdens een miskraam meer wilt weten over het te verwachten verloop

Je móet mij bellen wanneer:

  • Het bloedverlies te ruim is (binnen een half uur een maandverband vol, grote stolsels, je wordt niet lekker of duizelig)
  • De buikpijn te hevig is of maar voort blijft duren
  • Je pijn hebt tussen de schouderbladen
  • Je koorts krijgt (rectale temperatuur van 38 graden of meer)
  • Je ongerust bent

Afwachten of een curettage?

Soms komt een miskraam niet spontaan op gang, terwijl je al wel weet (bijvoorbeeld door de termijnecho) dat de zwangerschap niet goed zit. We noemen dit een missed abortion. Je kunt dan kiezen om af te wachten, vaak komt de miskraam alsnog binnen een paar weken op gang. Na het eerste bloedverlies krijgen de meeste vrouwen binnen een week een complete miskraam.

Je kunt ook op consult gaan in een ziekenhuis van keuze (wij regelen dit voor je) om ingrijpen te bespreken. Als het een jonge zwangerschap betreft, kan soms met vaginale tabletten een miskraam opgewekt worden. Bij wat verder gevorderde zwangerschappen, of wanneer je dat wenst, kun je ook behandeld worden met een curettage. De baarmoeder wordt dan onder een lichte narcose leeggemaakt. Hiervoor wordt de baarmoedermond iets opgerekt.

Uit onderzoek blijkt dat er na een curettage vaker dan gedacht complicaties ontstaan, zoals verminderde vruchtbaarheid en vroeggeboortes bij een volgende zwangerschap.
Daarom is mijn advies in het algemeen om af te wachten op een spontaan beloop. Dit is medisch gezien vaak de beste keuze, maar is psychisch soms zwaar. Wij zullen je dan ook regelmatig even bellen om te horen hoe het gaat. Je kunt ook altijd weer besluiten dat je alsnog voor een consult naar het ziekenhuis wilt gaan.

Na een miskraam

Als je meer dan 10 weken zwanger bent tijdens de miskraam en je bloedgroep is Rhesus negatief, dan heb je binnen 48 uur een injectie met tijdelijke antistoffen nodig om te voorkomen dat je zelf antistoffen gaat aanmaken. Als je Rhesus negatief bent en een curettage ondergaat, is zo’n injectie altijd nodig, ongeacht je zwangerschapsduur. Wij zorgen hiervoor, of anders het ziekenhuis waar je behandeld bent.

Het bloedverlies kan tot zo’n 14 dagen aanhouden en wordt uiteraard steeds minder. Zolang je nog bloedverlies hebt, raad ik af om tampons te gebruiken, gemeenschap te hebben of te zwemmen. Het is normaal om een paar weken wat vermoeider te zijn, zorg voor voldoende rust om te herstellen.

Heb je meteen weer een kinderwens? Wacht dan één menstruatie af voordat je weer zwanger wordt. Deze kun je na zo’n 4 tot 6 weken verwachten. Blijf gewoon doorgaan met het slikken van foliumzuur. Mocht je weer zwanger worden, dan kun je, als je dat wilt, al vanaf 7 weken terecht voor een zogenaamde vitaliteitsecho bij Verloskundig Echocentrum Sicht.

Onderzoek na een miskraam

Je hoeft als je een vruchtje verliest, dit niet te bewaren voor onderzoek. Bij een eerste miskraam gaan we uit van ongelukkig toeval en zal er überhaupt geen extra onderzoek gedaan worden. Na twee miskramen op rij kom je in aanmerking voor chromosoomonderzoek van jezelf en je partner. Soms heb je een verandering in de chromosomen waar jezelf geen last van hebt, maar wat in combinatie met het erfelijk materiaal van je partner wel een probleem kan geven.
Hier komt slechts in 1-2% van de gevallen een resultaat uit. Vervolgens is hier geen behandeling voor. Het geeft je hoogstens meer duidelijkheid over de eventuele oorzaak. Je huisarts kan je voor dit onderzoek verwijzen.

Na drie miskramen op rij wordt er uitgebreid onderzoek aangeboden. Je kunt hiervoor terecht op de herhaalde miskraampoli van het ziekenhuis. Ik kan je hiervoor een verwijzing geven. Er wordt bloedonderzoek bij jou en je partner gedaan en er wordt met een echo gekeken naar je baarmoeder. Soms brengt dit een afwijking aan het licht, die in sommige gevallen behandeld kan worden. Verder is er aandacht voor je geestelijke gezondheid na alle gebeurtenissen.

Verwerken van een miskraam

Lichamelijk herstellen de meeste vrouwen binnen een paar weken van een miskraam. Maar geestelijk is er vaak langer de tijd nodig om een miskraam te verwerken. En misschien kun je beter spreken van ‘verweven’; je laat het nooit compleet achter je, maar verweeft het in je leven.

Elke vrouw reageert anders op een miskraam. Soms staat verdriet op de voorgrond, soms boosheid, schuldgevoel of ongeloof. Er zijn ook vrouwen die relatief makkelijk over een miskraam heenstappen en verder gaan. Soms lijkt het gebeurde goed verwerkt en komen later toch weer emoties naar boven. Ook partners of kinderen kunnen het moeilijk hebben met een miskraam.

Kom je er zelf of samen niet uit, dan kunnen wij je doorverwijzen naar verschillende hulpverleners. Bel of stuur mij een bericht, ook als het jaren later is ben je welkom!

Weer zwanger na een miskraam

Een zwangerschap na een eerdere miskraam is extra spannend; veel vrouwen noemen dat ze er niet meer onbevangen in staan, ze missen vertrouwen. Mijn ervaring is dat dit vertrouwen weer gaat groeien naarmate je zwangerschap vordert. Wat soms prettig is, is om al vroeg een echo te laten maken. Een goede echo bij 8 weken geeft al 95% kans op een doorgaande zwangerschap. Bij 10 weken is dit zelfs al 98%.

Ook kun je laagdrempelig bij mij terecht om even naar het hartje te luisteren totdat je leven gaat voelen, zo tussen 12 en 20 weken zwangerschap. Dit kan je helpen om meer vertrouwen te krijgen.